logo
Besplatni info telefon 080 02 02 68

KJKP Pokop d.o.o Sarajevo

Nažalost, vaš preglednik nije podržan i ne može prikazati ovu stranicu.
U cilju što kvalitetnijeg iskustva na web-u, kao i iz sigurnosnih razloga, bilo bi dobro da pokušate koristiti jedan od modernih web preglednika. Neke od najpopularnijih možete pronaći u listi ispod.

Stadion

Ovo groblje je vjerovatno jedinstveno u svijetu, jer nije poznato da je igdje jedan nogometni stadion pretvoren u groblje.

U vrijeme opsade Sarajeva, 1992-1995. godine, kada su usljed svakodnevnih artiljerijskih i snajperskih napada na grad sa okolnih brda mnoga mirnodopska groblja bila nedostupna a broj civilnih žrtava rata bio umnogome uvećan, na pomoćnom nogometnom terenu stadiona Koševo (stadion Asim Ferhatović Hase) uređeno je privremeno, potom stalno groblje.

Na ovoj urbanoj lokaciji, gdje je prethodnih decenija žar sportskog nadmetanja sarajevskih mladića pobuđivao pozitivne emocije brojnih gledalaca, danas je radost potpuno iščilila i smijeh se trajno odselio pred navalom tuge.

Na groblju je ukopano preko 2.000 žrtava opsade Sarajeva. Nakon rata ukop umrlih u ovo groblje je nastavljen. Na groblju Stadion podignut je obelisk u spomen žrtvama, prema projektu arhitekta Ahmeda Džuvića. Groblje se nalazi u ulici Patriotske lige.

Nazad na početnu