logo
Besplatni info telefon 080 02 02 68

KJKP Pokop d.o.o Sarajevo

Nažalost, vaš preglednik nije podržan i ne može prikazati ovu stranicu.
U cilju što kvalitetnijeg iskustva na web-u, kao i iz sigurnosnih razloga, bilo bi dobro da pokušate koristiti jedan od modernih web preglednika. Neke od najpopularnijih možete pronaći u listi ispod.
Objavljeno: 22. 04. 2020. 10:18

Šimširov moljac

Poštovani građani, ukoliko prilikom posjete grobnim mjestima primijetite da je narušen izgled šimšira koji se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini, molimo Vas da kontaktirate Upravnika groblja ili nekoga od uposlenika koji će Vas uputiti u dalju proceduru. Naime, dolaskom proljeća na gradskom groblju „Bare“, došlo je do pojave Cydalima perspectalis, insekta poznatijeg kao šimširov moljac.

Ovaj insekt je strana invazivna vrsta koja napada šimšir i uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira i ostalog ukrasnog bilja. Osim na šimširu, ovi štetnici uzrokuju štete i na japanskoj kuriki (Euonymus Japonica) te na nekim vrstama božikovine (Ilex). Za njegovo prisustvo na biljci karakteristična je pojava jedne vrste paučine po samoj površini lišća.

 

Obzirom da se radi o insektu koji uzrokuje značajne štete, potrebno je oboljele biljke tretirati specijalnim hemijskim sredstvom, kako bi se spriječilo dalje propadanje i širenje. Mlade gusjenice hrane se samo gornjom stranom lista, a starije gusjenice lišćem, zelenim izbojcima i korom što narušava estetski izgled biljke, uzrokuje potpuni gubitak listova i ugibanje mladih biljaka. 

 

Nakon što obavijestite Upravnika groblja, potrebno je da popunite Saglasnost, koju možete preuzeti, popuniti i predati na licu mjesta ili je možete preuzeti ovdje, te dostaviti poštom, lično, ili na e-mail adresu kjkp_pokop@bih.net.ba


Podsjećamo Vas da nas za sva ostala pitanja i informacije možete kontaktirati putem besplatnog info telefona 080 02 02 68.

Nazad na početnu

Ostale novosti