Alifakovac

Alifakovac je poznat i po groblju na kojem su pet stoljeća sahranjivane znamenite Sarajlije, kao i oni koji su došli izdaleka a smrt ih zatekla u Sarajevu. Zato je ovo groblje poznato i kao Musafirsko groblje (Musafiri – došljaci, stranci). Alifakovac je ime dobio po Ali-Fakihu, sarajevskom naučniku iz prve polovine 15. stoljeća.

Simbol ovoga kraja i jedan od prepoznatljivih detalja Sarajeva jesu dva turbeta: pod jednim je ukopan Muhamed Jahja-efendić, sin tadašnjeg sarajevskog munle, a pod drugim Jusuf-paša Ćuprilić. Alifakovac se nalazi na lijevoj obali Miljacke, u istočnom dijelu starog Sarajeva, i nesumnjivo je jedan od najslikovitijih dijelova grada.

Danas je to vjerovatno i najočuvaniji primjer starog načina gradnje stambenih zgrada u Sarajevu, sa strmim sokacima u kojima se kuće nižu tako da svaka ima širok vidik i nijedna ne zaklanja drugu – jer brinulo se o pogledu komšija. Slikari i fotografi su stvorili brojne crteže, akvarele, ulja, fotografije, a pisci čudesne opise ovog sarajevskog mjesta. 

Nazad na početnu