Realizovan projekat revitalizacije zelenih površina na groblju Vlakovo

Od izuzetnog značaja u ovom projektu je razvijanje i jačanje saradnje sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, te zajednička opredjeljenost za nastavak iste u cilju hortikulturnog uređenja gradskog groblja Vlakovo i zaštite okoliša.

U prethodnom periodu, završen je projekat revitalizacije zelenih površina gradskog groblja Vlakovo. Naime, KJKP „Pokop“ d.o.o. je na osnovu javnog konkursa za dodjelu sredstava u vidu finansijske pomoći kao podrška realizaciji programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020.godinu, raspisanog od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, aplicirao sa projektom „Revitalizacija zelenih površina groblja Vlakovo“, te su na osnovu istog dodijeljena sredstva za sufinansiranje navedenog projekta u iznosu od 50.000,00 KM.

Preostali iznos potreban za realizaciju ovog projekta od 100.000,00 KM, obezbijeđen je od strane KJKP „Pokop“ d.o.o.


U sklopu ovog projekta realizovana je sadnja zaštitnog pojasa u obuhvatu desnog dijela groblja Vlakovo, te se na taj način grobljanska površina odvojila od zone stanovanja. U sklopu revitalizacije i ozelenjavanja groblja, urađena je i revitalizacija hortikulturnih elemenata na parkiralištu ispred groblja. Ovaj projekat pored toga što podiže kvalitet cjelokupnog prostora groblja sa dekorativno - estetskog aspekta, ima ogroman značaj i u samoj zaštiti okoliša.

Nazad na početnu