Sastanak Uprave i resornog Ministarstva i novi projekti

Dana 09.03.2022. godine u prostorijama KJKP „Pokop“ upriličen je sastanak kojem su prisustvovali ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša g. Enver Hadžiahmetović, njegov pomoćnik g. Muhamed Bekto, generalni direktor KJKP „Pokop“ g. Samir Kurtanović, kao i izvršni direktor preduzeća g. Amer Bekrić

Direktor g. Samir Kurtanović goste je upoznao sa trenutnim stanjem u preduzeću i projektima koji su u fazi realiziranja, ali i budućim projektima koje ovo respektabilno preduzeće ima u planu.

Prezentirani su i preliminarni rezultati poslovanja i sve ono što je KJKP „Pokop“ proteklih mjeseci uradio.


Tokom razgovora, istaknuto je da će resorno ministarstvo podržati sve projekte Pokop-a koji se odnose na širenje i održavanje postojeće grobljanske infrastrukture.


Posebno treba istaći dogovor o izgradnji Mrtvačnice/Prosekture koja je glavnom gradu neophodna i čiju će izgradnju finansirati KJKP Pokop u saradnji sa resornim ministarstvom na čijem je čelu gosp. Hadžiahmetović.


Ovaj projekat će predstavljati modernu i svrsishodnu gradsku mrtvačnicu sa svim potrebnim prostorima i opremom, a koja će istovremeno odgovoriti zahtjevima modernog života.


Protekli period pokazao nam je koliko je ovaj projekat od značaja za društvo, kako bi se u slučaju većih nesreća ili zaraznih bolesti na što bolji način očuvalo javno zdravlje, uz napomenu da bi izgradnjom centralne mrtvačnice kakvu grad Sarajevo nema, bilo omogućeno 24-satno preuzimanje i zbrinjavanje preminulih osoba na adekvatan način.


U ovom trenutku niti jedna mrtvačnica na prostoru Kantona Sarajevo nema uvjete za zbrinjavanje većeg broja preminulih lica, te je planirani objekat utoliko od iznimno velikog značaja za Kanton i shvaćen je kao prioritet u rješavanju problema.

Nazad na početnu